Estiu a l'estany del Pujol

 

Arxiu RMiB

La protecció dels voltants de l'estany del Pujol, a la Devesa del Saler, ha donat bons resultats tot i que no tots els visitants han col·laborat. A les vores de l'estany es reprodueixen espècies d'aus molt amenaçades, si ens acostem podem xafar ous o pollets sense adonar-nos. Més greu és perjudici que fan gossos i gats, en aquest indret principalment els primers, amb les seues carreres xafen nius o atrapen pollets indefensos que encara no poden fugir per ells mateixos.


Estany El Pujol, Arxiu RMiB


La majoria dels visitants comprenen i respecten les cordes que limiten l’accés a la vora de l’estany, però hi ha altres que no fan cas de les restriccions. Tenim destrellats que volen fer-se fotos, fins i tot alguns són professionals que pretenen fer reportatges de bodes i comunions. Hi ha altres borinots que duen gossos solts, quelcom prohibit dins d’un espai protegit, els amos que no veuen més enllà dels musells dels seus animalets pretenen que córreguen lliures en la natura, però no es paren a pensar que la seua mascota pot matar pollets d’espècies protegides o xafar els ous.


Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), Arxiu RMiB


El pitjor és que quan voluntaris i naturalistes avisen als visitants que deuen lligar els gossos i respectar les zones protegides, uns es fan els despistats diguen que no han vist els grans cartells informatius ni les cordes que limiten l’accés. Hi ha uns altres que fins i tot s’enfronten agressivament als que els adverteixen de la seua infracció. La policia tampoc sembla tindre massa interés a contendre amb els infractors, a voltes semblen preferir anar-se’n del lloc conflictiu i fer una passejada relaxant per la Devesa.


Camallonga (Himantopus himantopus), Arxiu RMiB


Tot i aquests greus problemes per a fer complir la restricció d’accés ha permés que puguen reproduir-se espècies molt sensibles que feia anys que no aconseguien traure endavant als seus pollets. A la vora de l’estany s’ha reproduït ocells com la mongeta (Sternula albifrons), el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i la camallonga (Himantopus himantopus).


Pollet de corriolet, Arxiu RMiB


En l’illa central s’han reproduït algunes parelles de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), amagades en la vegetació ho han fet algunes parelles de cabrellot (Podiceps cristatus) i de escabussonet (Tachybaptus ruficollis).


Pollet de pocs dies, Arxiu RMiB


La relativa tranquil·litat ha facilitat la presència d’exemplars que no pogueren continuar el seu viatge migratori cap al nord per a reproduir-se, com és el cas d’un territ variant (Calidris alpina).


Territ variant, Arxiu RMiB


Altres individus joves o no reproductors han aprofitat les restriccions i l’abundància d’aliment per a quedar-se, com és el cas d’alguns flamencs (Phoenicopterus roseus) o de la gavina capblanca (Larus genei).


Picarot, Arxiu RMiB


Moltes aus han aprofitat aquest racó natural enmig de l’àrea metropolitana de València per a descansar en el seu pas migratori, com ha sigut el cas de siseta de pit blanc (Actitis hypoleucos), el corriol gros (Charadrius hiaticula), el territ menut (Calidris minuta), el territ bec-llarg (Calidris ferruginea), la garsa de mar (Haematopus ostralegus), el picarot (Tringa nebularia) o el remena-rocs (Arenaria interpres).


Oroval, Arxiu RMiB


Aquesta llacuna artificial, resta del projecte megalòman de la urbanització del Saler dels anys setanta del segle passat, permet trobar aliment a espècies com el xatrac d'albufera (Sterna hirundo), la garseta blanca (Egretta garzetta), l’esplugabous (Bubulcus ibis), l’oroval (Ardeola ralloides) o l’agró blau (Ardea cinerea).


Remena-rocs, Arxiu RMiB


Aquesta és sols una xicoteta mostra de la biodiversitat que intenta sobreviure a un xicotet indret de la pineda del Saler, els animals sols necessiten una mica d’espai i tranquil·litat per a poder continuar el seu cicle vital.


Niu de corroilet, Arxiu RMiB


Feu córrer la veu que a l'estany bull la vida, raoneu amb els incívics, de nosaltres depén, si aconseguim respectar uns pocs metres, les aus podran continuar amb el seu cicle vital, si no som capaços de deixar-les tranquil·les, les condemnarem a desaparéixer i ens quedarem tristos, sols amb les nostres mascotes.


Mongeta, Arxiu RMiB


Text i fotos de Rafa Muñoz.


Zona restringida, Arxiu RMiB