AUS DES DE CASA 1: EL TEULADÍ

Teuladí (Passer domesticus balearoibericus) mascle



Des de la darrera entrada del Blog ha passat tota una quarantena en la qual hem estat tancats. Jo visc a Almàssera i sols he pogut observar les aus més comunes que tenim en la majoria de viles. Tinc una visibilitat reduïda, estic envoltat d'edificis i en un segon pis, per tant no he pogut observar moltes espècies. Per sort aquest període primaveral coincideix amb el pas migratori prenupcial i això m’ha permès ampliar un poc el nombre d'ocells que he observat.

Faré unes xicotetes entrades per descriure les aus que tenim als pobles de l'Horta Nord, també parlaré dels ocells i de la resta de bestioletes que he pogut observar en els passejos que ens ha permés la fase 0 del desconfinament.

La parella de teuladins davant del niu


Tal volta el pardal més popular i conegut és el Teuladí (Passer domesticus balearoibericus). En petits grups familiars i pegant bots graciosos es desplacen per carrers i places. És fàcil diferenciar-los gràcies al fet que tenen plomatges diferents, el dels mascles és més cridaner mentre elles el tenen més apagat per poder passar desapercebudes.

El 14 de març començava la quarantena i el període de cel dels teuladins. Els mascles cantaven prop del niu que havien triat intentant atraure una femella. Enfront de la meua terrassa baix d'una teula un fadrí cantava tots els matins i no va tardar a trobar una joveneta, ben prompte la parelleta va començar a dur plometes i herbes per enllestir l'interior.

Còpula dels teuladins


El 26 d'abril vaig observar una còpula, damunt d'un teulat una femella estava immòbil, el mascle li pegava voltes i pujava d'amunt d'ella, feien una breu fregada de les cloaques, el mascle baixava i tornava a repetir les voltetes i repetien la còpula, van fer-ho 6 vegades. A hores d'ara han fet la posta dels ous i estan covant a torns, quan ve el relleu el que arriba, para a l'entrada, emet un breu reclam i el que està dins ix aviat.

Text i fotos de Rafa Muñoz 2020