AUS DES DE CASA 3: LA TÓRTORA TURCA

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)



Visc a Almàssera i sols poc observar les aus més comunes que tenim en la majoria de viles. Tinc una visibilitat reduïda, estic envoltat d'edificis i en un segon pis, per tant no he pogut observar moltes espècies. Per sort aquest període primaveral ha coincidit amb el pas migratori prenupcial i això m’ha permés ampliar un poc el nombre d'ocells que he observat.

Faré unes xicotetes entrades per descriure les aus que tenim als pobles de l'Horta Nord, també parlaré de la resta d’ocells que trobem al terme municipal i de la resta de bestioletes podem observar en els passejos que ens autoritza la fase 0 del desconfinament.



Pot ser que l’au més abundant al terme d’Almàssera siga la Tórtora turca (Streptopelia decaocto). Els seus colors apagats, el seu reclam o ronroneig ompli tots els llocs dels nostres pobles i alqueries però si us fixeu amb cura i bona llum són uns éssers molt bonics.

A Almàssera són més abundants que a altres pobles del voltant gràcies a l’abundant aliment que troben als magatzems de l’empresa DACSA.



Aquest pardal prou semblant als coloms té una història d'èxit colonitzador. Fins a l'any 1932 sols vivien al Mediterrani oriental, als Balcans. De 1940 a 1956 es va estendre per l'Europa Central. Van arribar a França en 1956 i a Gran Bretanya l'any 1956. A Espanya es van trobar els primers exemplars pel Cantàbric l'any 1960 i es comprovà la primera reproducció en Santander el 1974. Després seguint el vall del riu Ebre arribaren al Mediterrani (Bernis 1985). A València es veien els primers exemplars als Vivers de València en 1985.



Text i fotos de Rafa Muñoz 2020