AUS DES DE CASA 6: EL GAFARRÓ

Gafarronet (Serinus serinus) mascle



Als nostres pobles tenim un xicotet ocell groguet que és una metralleta cantant. A ulls no massa acostumats a fixar-se en les aus els podria paréixer un canari i és ben cert que són pardals cosins germans, el canari domèstic es diu Serinus canaria domestica, el gafarronet es diu Serinus serinus.

Enllaç al cant d'un gafarró mascle: https://www.xeno-canto.org/558274

El gafarró és dels pardals més menuts que tenim amb els seus 11,5 cm de longitud, amb les ales obertes tenen una envergadura d’entre 20 i 23 cm, és molt  freqüent tant a les nostres viles com als nostres camps.

Gafarronet cantant des d'una antena


Vist des de lluny crida l'atenció el seu bec curt i el plomatge verdós amb més o menys groc depenent de si és mascle o femella i si estan en període de cel o no, com norma general el mascle és més groguet i la femella té un verdós apagat.

Tal volta el més cridaner és el seu cant en primavera, els mascles busquen punts alts per cantar el llarg, és un gorgueig tremolós i prolongat. Mengen llavors de les herbes que creixen als camps en guaret, als marges o als jardins, també pot agafar algun insecte o algun fruit carnós.

Gafarró mascle


Comencen la cria ben prompte, si l'oratge és favorable al mes de febrer ja poden fer la primera posta en un niu menut d'herbes ben trenades en forma de tasseta i amagat a un matoll o arbret on posen entre dos i cinc ous. El mascle du becades a la femella i quan els pollets poden volar s'encarrega de cuidar-los i donar-los menjar mentre la femella inicia altra posta, poden fer-ne fins a tres per temporada.

Gafarronet mascle cantant com un boig


Com us contava en l'anterior post d'aquest blog el gafarró també era atrapat pels silvestristes amb l'enfilat, per sort ara està prohibit i els gafarronets poden cantar i omplir els nostres carrers amb la millor música. Un últim consell als mesos d'estiu tenen problemes per beure, una miqueta d'aigua als balcons i terrasses sempre és benvinguda per les aus, sols heu de tindre cura de canviar-la sovint per evitar les postes dels mosquits.

Text i fotos de Rafa Muñoz.