AUS DES DE CASA 7: L’ORONETA I L’ORONETA CUA-BLANCA.

Oroneta (Hirundo rustica)



Hui us parlaré de dues oronetes que viuen als nostres carrers i són unes campiones menjant mosquits.
Tal volta la més coneguda i comuna és l'Oroneta (Hirundo rustica), aquesta au és protagonista de molts versos en totes les llengües gràcies al fet que la seua arribada anuncià la primavera i viu als nostres corrals. És un ocell amb el dors fosc, les galtes roges, el ventre blanc, les ales i la cua són allargades. Volen baix pels nostres carrers i patis empomant tota classe de mosquits. Fan un niu en solitari ajuntant boletes de fang que amassen amb saliva, el construeixen en forma de tasseta i sempre baix d'un sostre. Són ocells migradors i quan ve el fred com no troben prou mosquits han d'anar a l'Àfrica per sobreviure i tornen en quant les gelades desapareixen. Estan especialitzades en atrapar els insectes alats que volen més baix, més prop de terra.

Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum)


Les oronetes tenen unes cosines prou paregudes a ulls no experts, l’Oroneta cua-blanca (Delichon urbicum). També són fosques per darrere i blanques pel ventre però les galtes i el carpó, la part on acaba l’esquena i comença la cua, són blanc. Aquestes s’estimen més viure en grupets i ajunten els seus nius en colònies, el fan amb boletes de fang amassades amb saliva però en aquest cas la tasseta és com mitja bola pegada a un sostre amb una estreta entrada. També viuen dels mosquits i tota mena d’insectes voladors però els capturen més alt que les oronetes encara que més baix d’on el fan les falcies.

Oroneta (Hirundo rustica)


Les oronetes cua-blanca com tenen el costum d'agrupar els nius presenten l'inconvenient que els excrements dels pollets són més cridaners que quan sols hi ha un niu d'oroneta, alguna gent amb poc seny pot trencar-los i després haurà de gastar diners en mosquiteres i insecticides que a més contaminaran la seua llar amb productes químics. El més senzill i ecològic és deixar els nius de les oronetes cua-blanca i oblidar-se dels insectes encara que si tens molts nius i embruten massa sempre es pot posar una xicoteta fusta a manera de prestatge uns centímetres per sota dels nius, les dejeccions es quedaran sobre i no tacaran la façana. Recordeu que aquestes dues espècies d'aus estan protegides perquè són uns aliats fidels i és delicte fer-les mal bé o trencar els seus nius.

Niu d'oroneta cua-blanca



Text i fotos de Rafa Muñoz.