AUS DES DE CASA 5: LA CADERNERA I L'ENFILAT

Cadernera (Carduelis carduelis)



La Cadernera (Carduelis carduelis) també coneguda com Cagarnera és una au de la família dels fringíl·lids, té eixe nom perquè molt sovint menja llavors de cards, són el seu aliment preferit però mengen tota mena de llavors.

Les caderneres són freqüents a l’horta i als jardins dels nostres pobles tot l’any, tot i que les aus del nord d’Europa són migratòries i baixen entre els mesos d’octubre i novembre. Una bona part d’elles continuen el seu viatge fins al nord d’Àfrica, després tornaran a pujar durant els mesos d’abril i maig. Aquest dies de confinament pel COVID-19ma casa d’Almàssera les veig tots els dies i he trobat els primers jovenets volanders acompanyants d’un adult el dia 8 de maig.

Cadernera (Carduelis carduelis)


La Cadernera és molt coneguda perquè és una de les aus més apreciada pels aficionats al silvestrisme, és una tradició que consisteix en la captura en viu d’aus per ensinistrar-les en el cant i després poder participar en concursos. A mes de la Cardernera tradicionalment s’han agafat altres espècies: Passerell (Carduelis cannabina), Verderol (Chloris chloris), Gafarró (Serinus serinus) i Pinsà comú (Fringilla coelebs).

Cadernera (Carduelis carduelis)


Per agafar-los utilitzaven una tècnica coneguda com l'enfilat, és un mètode de caça d'aus vives. En un lloc tranquil es fica de menjar i aigua per als ocells, eixe indret s'anomena acevall. Una volta les aus s'hi han acostumat a l'acevall es munta l'enfilat abans de l'eixida del sol. L'enfilat és una xarxa abatible que es tanca de sobte sobre les aus que estan a terra, també s'utilitzen xarxes de llibre o xarxes de sòl. Els enfilaters accionen la xarxa a distància tirant d'una corda anomenada la tiradora mentre estan amagats dins de la barraca o la caseta. A voltes per atraure millor a les aus utilitzaven un ocell tancat en una gàbia.

L'acevall d'un enfilat a Alfara del Patriarca, la barraca amagada al fons 


El període en el qual s'autoritzava la caça d’aus pel silvestrisme era de quaranta-set dies concrets repartits entre els mesos d’agost i novembre. La Generalitat Valenciana va autoritzar l’any 2016 la captura per al silvestrisme de 10.050 mascles i altres 10.050 femelles de Cadernera, 5.288 mascles i altres 5.288 femelles de Passerell, 3.027 mascles i altres 3.027 femelles de Verderol, 2.885 mascles i 2.885 femelles de Gafarró i 1.265 mascles i 1.265 femelles de Pinsà. Informació estreta del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana Núm. 7842 de l’Ordre 2016/6273.

En primer terme la barraca i al fons l'acevall de l'enfilat


La Comunitat Europea amb data del 17 de maig de 2018 va obrir un procediment d’infracció contra l’estat espanyol per incompliment de la Directiva 2009/147/CE sobre la conservació de les aus silvestres i per tant amb l’Ordre 2018/7686 de 28 de juliol la Conselleria d’Agricultura es va vorer obligada a prohibir la captura de fringíl·lids per a l’any 2018, entenc que ara per ara continua prohibit.

Els aficionats a la cria i tinença d’aus en captivitat aprecien els híbrids o els mixtos de mascle cadernera i femella canària però molts altres pensem que els ocells deuen viure en llibertat per posar color i música als nostres jardins i horts. Ja era hora d’acabar amb aquesta caça prohibida per Europa, la tradició de l’enfilat ha de quedar per a la història de l’Etnografia, ara és l’hora per a la cria en captivitat dels silvestristes.

Text i fotos de Rafa Muñoz.