AUS DES DE CASA 4: LES FALCIES

Falcia (Apus apus)



A les nostres viles hi ha unes aus molt especials, les falcies. Tenim dues espècies la Falcia o falciot negre (Apus apus) i la Falcia pàl·lida (Apus pallidus) que són molt paregudes. Són difícils de diferenciar en vol però tenen un reclam diferent.

Falcia pàl·lida (Apus pallidus)


La Falcia té una envergadura de 45 cm, és més fosca i les ales acaben en punta més aguda que la Falcia pàl·lida, fan un crit agut que sembla dir “xriiiiiii”.

La Falcia pàl·lida té una envergadura de 44 cm, és més marró però això sols es nota si es veu contra un fons fosc, la gola és molt més clara. Fan un xiulit greu, curt i bisil·làbic “ruek... ruek”.

Falcia (Apus apus)


Sols paren de volar per entrar al niu, a covar i a donar menjar als pollets, tota la resta ho fan voltant, fins i tot dormir. Mengen insectes que agafen al vol, els empomen en la boca oberta (vegeu la foto), tenen una boca que pot emmagatzemar-los, dilatant la borsa gular. Són un insecticida molt efectiu, s'ha calculat que mengen uns 800 insectes al dia, uns quatre quilos a l'any.

Falcia baixant a beure al barranc de Carraixet.


Si cauen a terra no poden alçar el vol o els costa molt, és perquè tenen les potes molt curtes. Si et trobes una falcia, agafa'l, comprova que menege bé les ales i dóna-li una xicoteta espentada, si no està massa feble tornarà a volar i netejar de mosquits els nostres pobles, si torna a caure crida al centre de recuperació que tingues més prop.

Falcia (Apus apus)


Les falcies són de les aus que més entren als centres de recuperació de fauna valencians. L’any 2019 al Centre de Recuperació de El Saler van ingressar un total de 585 de Falcia (Apus apus) i de la Falcia pàl·lida (Apus pallidus) entraren 41 exemplars.

El Centre de Recuperació de Fauna de la Granja de El Saler està a la carretera del Saler, avinguda dels Pinars, 106. 46012 València. Telèfon: 963 868 025

Text i fotos de Rafa Muñoz.