“THE BIRDS” D’ALFRED HITCHCOCK A L’ALBUFERA DE VALÈNCIA


Milers de Picaports (Plegadis falcinellus) a Alfafar


Una volta acabada la cacera al Parc Natural de l'Albufera de València tornen la tranquil·litat i els ocells. És l'època del fangueig, potents tractors amb unes rodes de ferro menegen o baten la terra, l'aigua i les restes de palla d'arròs, amb eixa tasca aconsegueixen airejar la terra i fertilitzar-la, a més en passar les rodes deixen a la vista milers de cucs, crancs i larves que un món d'aus aprofiten per a menjar.

Tractor fanguejant


En estes dates uns quants milers de gavines és ajunten ací, les que podeu trobar són la Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus) és la més nombrosa i menuda, Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), Gavinot fosc (Larus fuscus) i uns pocs exemplars de Gavina corsa (Larus audouinii).

Bàndol de Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)


D'entre tanta gavina destaquen uns ocells negres i desgarbats, el Picaport (Plegadis falcinellus), uns grans bàndols es dediquen a buscar els mateixos animalets que mengen les gavines. 

Picaport (Plegadis falcinellus)


Altres especies menys nombroses com és el Tètol cuanegre (Limosa limosa) aprofiten tant menjar per a acumular greix per afrontar el llarg viatge que tenen a les terres del nord d’Europa on faran niu i es reproduiran per això alguns ja van vestint-se amb els plomatges nupcials. 

Tètol cuanegre (Limosa limosa)


Esplugabous (Bubulcus ibis) mascle


Més ocells omplen els camps, Agró blau (Ardea cinerea), Agró blanc (Ardea alba), Garseta blanca (Egretta garzetta) i Esplugabous (Bubulcus ibis).

Gavina fosca i Gavinot argentat mediterrani.

Algú que vaja pels camins d'Alfafar, Sollana o Sueca en trobar este espectacle natural amb milers d’aus volant al seu voltant pot recordar la pel·lícula d'Alfred Hitchcock "The Birds" però tranquils vosaltres no sou un cranc i no hi ha res a témer. Per tant és un bon moment per acostar-vos al parc natural. 

Camp preparat per fer el fangueig

Podeu aprofitar i anar a la nova torre observatori del Tancat de Milia, Sollana, esta estructura de tres pisos que va ser inaugurada el passat 2 de febrer de 2018, està construïda amb 5.152 kg de plàstic i 1.000 kg de palla d'arròs, dalt d'ella teniu una bona vista del sud del llac de l'Albufera i de les llacunes del Tancat de Milia, llàstima que el filtre verd i les aus queden a contra llum.

Torre observatori del Tancat de Milia



Text i fotos de Rafa Muñoz 2018